SOHO 1988;nr.3:7.

EDB-basert informasjonssystem for helseopplysning

Arnt Ole Ree

I Sandefjord kommune er det som ledd i EDB-utviklingen i helseseksjonen etablert en omfattende database for helseopplysningsbrosjyrer på kommunens felles datamaskin. Registeret er basert på et manuelt system som helsesjefen tidligere benyttet i distriktslegepraksis. I utgangspunktet omfattet dette materiell beregnet for utdeling til pasienter eller til bruk i helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Samlingen er nå supplert med materiell som også er beregnet for grupperende tiltak eller som informasjon overfor befolkningen. Databasen er direkte søkbar både etter stikkord, emnekode, tittel og utgiver. I tillegg kan det tas ut papirutskrifter som fordeler brosjyrene på samme måte. Dette gir grunnlag for oppdaterte lister som kan distribueres til interesserte helsearbeidere. Ved helseseksjonen holdes et mindre lager av hver brosjyre lagret i kassetter etter fortløpende registreringsnummer.

I tillegg er et eksemplar av hver brosjyre samlet i et ringpermsystem fordelt etter emnekode. Dette gir også et godt "søkesystem" for hvert tema. Bestilling av flere brosjyrer er automatisert; ved å angi internt brosjyrenummer og ønsket antall, skrives det ut ferdig adressert bestillingsbrev.

På tilsvarende måte er det utviklet et register for interesseorganisasjoner for pasientgrupper og funksjonshemmede. Dette gir praktiske oversikter med adresse og telefonnummer for foreninger og kontaktpersoner, både for landsforeninger og evt. lokale avdelinger for Vestfold fylke. Dette systemet er også søkbart etter stikkord eller deler av navnet på organisasjonene.

Det er nå registrert ca. 650 helseopplysningsbrosjyrer og 240 interesseorganisasjoner. Begge systemene er tilgjengelig on-line både fra helseavdelingen i Rådhuset, fra helsestasjonen for mor og barn og fra legevaktkontoret. Som et prøveprosjekt foreligger det også en diskettversjon for bruk på vanlige kompatible PC'er. Dette systemet er en "kopi" av vårt hovedsystem og er programmert ved hjelp av det norske utviklingsverktøyet VISTA. Bakgrunnen for dette er ideen om at kommunens database for helseopplysningsbrosj yrer og pasientorganisasjoner bør overføres til disketter og gjøres allment tilgjengelige. Det kan tjene både som demonstrasjon av nytten av EDB og være til hjelp ved rådgivning av helsepersonell, publikum eller pasienter. Sannsynligvis vil både fylkeslegekontorene, helserådene, helsestasjoner og etter hvert alt helsepersonell som disponerer PC foruten sentrale instanser, sykehusene, landsforeninger m.m. ha glede av lett tilgjengelig informasjon på disse områdene.

Svært få har et system som gjør at man finner egnet brosjyre når man har bruk for den. Dessuten kunne oppdaterte disketter distribueres regelmessig gjennom et rimelig abonnement. Dette er langt rimeligere enn f.eks. trykking av kataloger. Det antas at innen få år vil de fleste helsekontorer disponere

EDB-utstyr

En bestemt instans må påta seg oppgaven med ajourføring og produksjon av disketter for de ulike systemer som er i drift. Både helseopplysningsdatabase og tilsvarende register for pasientforeninger kan tilføyes lokale opplysninger, som kan beholdes når ny versjon av de landsomfattende databasene kopieres inn på egen maskin. For å utprøve verdien av systemet i andre sammenhenger burde diskettversjonen ferdigutvikles og dagens database kopieres over for utprøving hos aktuelle instanser.

I helseavdelingen i Sandefjord kommune har man ihvertfall regelmessig nytte av systemet og etterspørsel etter materiell og informasjon både fra pasienter, publikum, foreninger, skoleelever og andre.